Nestkast controleurs gezocht.

Gevraagd: Nestkastencontroleurs.

O.a. door de oprukkende eikenprocessierups krijgt de vogelwacht de laatste tijd meer vragen c.q. verzoeken om nestkasten op te hangen. Prima idee natuurlijk, maar….. deze nestkasten moeten wel in de zomerperiode worden gemonitord. Komt nog bij dat onder onze huidige controleurs de vergrijzing ook een beetje toeslaat en dus willen we als bestuur heel graag de groep controleurs uitbreiden.

Wat houdt het in?” is misschien de vraag. Logisch natuurlijk, als je ergens aan begint moet je ook weten wáár je aan begint.

Om te beginnen maak je even kennis met de terreinbeheerder, zodat die weet wie je bent en wat je af en toe komt doen. Al dan niet in overleg met hem worden de nestkasten opgehangen en wellicht hangen die er zelfs al.

Het is de bedoeling dat de nestkasten zo ongeveer tussen medio en eind april voor het eerst worden gecontroleerd. De controlegegevens worden genoteerd en daarom is het natuurlijk handig dat de nestkasten zijn genummerd. Daarna controleer je de nestkasten een week of drie later nog eens en vervolgens daarna nog een keer of twee. Een enkel laat broedgeval vraagt soms nog een keer om een controle. Na 4 controles zijn we inmiddels aanbeland in juli en is voor de meeste holenbroeders het seizoen wel voorbij. Degene die wat handiger is met een computer kan de gegevens ook rechtstreeks invoeren in het Registratiesysteem van de BFVW. Wij helpen je daarbij indien nodig!

Uit nestkasten, waarvan een legsel is uitgevlogen, wordt i.v.m. parasieten het oude nest verwijderd evenals verlaten nesten en verder moeten vóór de winter alle nestkasten van binnen even worden ontdaan van oud nestmateriaal. Vogels gebruiken ze dikwijls als slaapplaats.

Ben je nog niet zo goed thuis in de vogelsoorten? Geen nood; wij helpen je en gaan eerst wel even met je mee.

Aan het einde van het broedseizoen worden alle gegevens naar de nestkastcoördinator gestuurd, t.w. Helene de JONG ( helene317@hotmail.com).

Belangstelling? Neem even contact op met R.Hoekstra . Tel : 06-20806182 of mail h.sluis302@upcmail.nl.